facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Vernalni keratokonjunktivitis

Vernalni konjunktivitis je ponavljajoče se vnetje veznice, običajno na obeh očesih, ki lahko poškoduje površino roženice. Ker je običajen vzrok za nastanek obolenja alergija, je pojavljanje pogostejše spomladi in poleti. Vernalni keratokonjunktivitis je pogostejši pri otrocih, pojavi se pred puberteto in izgine pred 20. letom.

Simptomi vključujejo močno srbenje, pordelost, solzenje, preobčutljivost na svetlobo in gost lepljiv izcedek. V eni obliki obolenja veznica pod zgornjo veko postane najbolj prizadeta, zateče in je bledo rožnate do sive barve, medtem ko je preostali del veznice mlečno bel. V drugi obliki je veznica, ki pokriva zrklo, odebeljena in sivkasta. V določenih primerih lahko pride tudi do majhne poškodbe na roženici, kar je zelo boleče in povzroča občutljivost na svetlobo. Vsi simptomi pozimi izginejo in z leti postanejo milejši.

Najvarnejša zdravila so protialergijske kapljice, na primer kromolin, loksamid, ketoralak in levokabastin. Pomagajo tudi oralni antihistaminiki. Steroidi so močnejši in jih je treba jemati samo pod strogim zdravniškim nadzorom, da se izognemo morebitnemu povišanemu očesnemu pritisku, sivi mreni in okužbam, ki bi se lahko razvijejo kot posledica.

Dr Emil Oblak, optometrist