facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Kratkovidnost se slabša z leti izobrazbe

Po izsledkih nove študije naj bi raven izobrazbe vplivala na tveganje posameznika za nastanek kratkovidnosti v večji meri kot genetika.

Nemški raziskovalci so ugotovili, da obstaja povezava med številom let izobraževanja ter razširjenostjo in višino kratkovidnosti, pri čemer je ta pojav pogostejši in bolj napreduje z vsakim letom izobraževanja.

Raziskovalci z univerzitetne klinike v Mainzu v Nemčiji so proučili podatke 4.658 oseb, starih od 35 do 74 let, v okviru večje študije o zdravju prebivalstva z naslovom Gutenburg Health Study, ki poteka od leta 2007. Ugotovili so, da samo 24% kratkovidnih oseb ni pridobilo srednješolske izobrazbe ali drugega usposabljanja, medtem ko je bilo kratkovidnih 35% oseb s srednješolsko izobrazbo, ta odstotek pa je poskočil na 53% pri univerzitetnih diplomantih.

Raziskovalci so tudi poročali o povezavi med številom let izobraževanja in napredovanjem kratkovidnosti, pri čemer se je ta napaka vida poslabšala z vsakim letom izobraževanja. V primerjavi s 45 poznanimi genetskimi označevalci, povezanimi s to motnjo, so opazili, da imajo veliko manjši vpliv na stopnjo kratkovidnosti v primerjavi z izobrazbo in vedenjem.

Na Kitajskem 41% otrok potrebuje očala, raziskava iz leta 2011 pa je pokazala, da je 85% študentov kratkovidnih. Nekatere šole so zaradi tega poiskale zanimiv način, kako bi zaustavili porast kratkovidnosti v državi, in sicer na šolske klopi so postavili drogove, da bi otrokom preprečili nepravilno držo.

Poleg genetske pogojenosti na kratkovidnost ali miopijo vplivajo tudi dejavniki okolja, na primer intenzivno delo na blizu, ki prav tako vplivajo na razvoj oči. Kitajci še vedno dosegajo najboljše učne rezultate na mednarodnih lestvicah, vendar lahko dolge ure učenja pripomorejo k slabšanju vida. 13 ur učenja v šolskih klopeh, nato pa še domače naloge, odhajanje pozno v posteljo, zbujanje zgodaj zjutraj so dodatni dejavniki, ki zahtevajo svojo ceno.

Seveda si vsi želimo, da bi se naši otroci učili, ampak oči potrebujejo počitek, tako kot drugi deli našega telesa. Zato je na dolgi rok najbolje, da svojega otroka naučite, da si med učenjem vzame odmor in da se zunaj oči najbolje odpočijejo.

Dr Emil Oblak, optometrist