facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Očala za vožnjo

Očala za dnevno vožnjo

Transitions DriveWear stekla predstavljajo najbolj univerzalno rešitev za vse vremenske pogoje, ki nas lahko doletijo na cesti tekom dnevaTo so edina fotoobčutljiva polarizirana stekla, ki reagirajo (zatemnijo) tudi za vetrobranskim steklom. V pogojih slabe svetlobe, kot so oblačno vreme, megla ali dež, so stekla visokokontrastne zeleno rumene barve, kar nam v kombinaciji s polarizacijo omogoča izjemno čist in oster vid brez bleščanja. Vid bo bolj sproščen, naše zaznavanje okolice pa natančnejše in jasnejše, kar bo znatno pripomoglo k varnosti nas in ostalih udeležencev v prometu.

V sončnem vremenu se fotokristali, ki reagirajo tudi v območju valovanja vidnega spektra svetlobe, stekla obarvajo v prijetno bakreno rjavo barvo. To je barva, ki je preizkušeno optimalna za vožnjo v lepem sončnem vremenu, saj blokira odvečno svetlobo, a hkrati ohranja izjemno kontrasten vid. Ta barva nam v kombinaciji s polarizacijo, v hitro se spreminjajočih pogojih na cesti, omogoča do zdaj nedosegljivo kakovost vida. Brez napora in zmanjšanja koncentracije, tako vozimo preko osončenih in osenčenih delov ter varno skozi predore brez snemanja očal. Ko pa bomo v lepem vremenu stopili iz avta, bodo stekla zaradi dodatnega sloja fotokristalov, zatemnila še za dodatnih dvajset odstotkov ter se obarvala v lepo temno rjavo barvo. Transitions DriveWear očala so enkraten nadomestek za sončna očala.

Zaradi naštetih lastnosti so Transitions DriveWear očala izjemno priljubljena tudi pri športnikih, še posebej pri kolesarjih, ki se gibljejo v enakih svetlobnih pogojih ter izzivih dobrega vida kot vozniki avtomobilov.

Stekla DriveWear so primerna tako za tiste, ki ne potrebujejo korekcije vida (brez dioptrije), kot za uporabnike z dioptrijo. Izdelamo jih lahko kot običajna enožarišča (kratkovidni in daljnovidni) in tudi kot progresivna (multifokalna) očala za tiste s starostno dioptrijo. Vsa stekla so obdelana s trdim slojem proti praskam, kot tudi s šestnajst-slojnim filtrom proti bleščanju (antirefleksom), kar izboljša kvaliteto vida in podaljša obstojnost leče.

Očala za nočno vožnjo

Nočna vožnja zahteva od voznika veliko mero koncentracije in je bolj naporna in stresna od dnevne vožnje in je zato posledično nevarnejša. Ena najpomembnejših sestavin varne vožnje ponoči je oster in sproščen vid. Zaradi nelagodnega občutka za volanom se mnogi vozniki izogibajo nočni vožnji, še posebej v kombinaciji s slabim vremenom (dež, sneg, megla). Prvi ukrep je obisk optometrista in natančna izmera dioptrije, saj se v slabih svetlobnih pogoji nekorigirane rekraktivne napake izražajo bistveno bolj kot v dobrih svetlobnih pogojih. Tudi že manjši astigmatizem (cilinder) ali minimalna kratkovidnost, sta razloga, da se med vožnjo ponoči ne počutimo sproščeno. Menjava tehnologije avtomobilskih žarometov, ki pri novejših avtomobilih temelji na LED in XENON svetlobni tehniki z večjo svetilnostjo in drugačno valovno dolžino, dodatno zaostruje in slabša nočne svetlobne pogoje.

Poleg ustrezne dioptrije je pomembna tudi izbira primernega tipa korekcijskih stekel. Prav za ta namen je renomirani japonski proizvajalec stekel Hoya razvil specialno lečo EnRoute, ki je namenjena ljudem, ki veliko časa preživijo za volanom. Precizno določen dizajn leče omogoča oster in širok vid brez neprijetnih popačenj, posebna DriveCoat prevleka pa omogoča najboljše razrcaljenje. Ta nanos omogoča kar najboljši prehod svetlobe, brez neprijetnega bleščanja in razpršenosti in hkrati absorbira določen spekter modre svetlobe žarometov, ki je moteč. Sam nanos DriveCoat temelji na preizkušenem najkvalitetnejšem nanosu Hoya Longlife, ki je izjemno odporen na razenje in enostaven za čiščenje.

Za zahtevnejše uporabnike je na voljo tudi steklo EnRoutePro z dodatnim filtrom za povečanje kontrasta. Tovrstna stekla so rahlo rumeno obarvana in se izjemno dobro izkažejo v najslabših pogojih, tako podnevi kot ponoči.

Progresivna očala za vožnjo

Ker moramo pri vožnji prav tako kot na daljavo, dobro videti tudi instrumente in zaslon na armaturni plošči, so najboljša rešitev ob pojavu starostne slabovidnosti progresivna oziroma multifokalna očala. Njihov dizajn je prilagojen tako, da zagotavlja široko vidno polje na daljavo in mehak prehod v srednje oddaljenosti.

Sodobna FreeForm tehnologija obdelave stekel na obeh ploskvah omogoča tovrstno prilagajanje lastnosti leče. Tudi prilagojena progresivna očala za voznike izdelamo s specialnimi DriveCoat nanosi, filtrom za povečanje kontrasta in v DriveWear ter polarizirani izvedbi.

Barve in zatemnjenost stekel za vožnjo

Pri sončnih očalih za vožnjo izbiramo zmerne zatemnitve in bolj kontrastne barve. Idealna in najbolj varna izbira so očala 3. kategorije zatemnitve v bakrenasto rjavih tonih in izbirno z dodatkom polarizacije. Taka stekla hkrati zagotavljajo zadostno zatemnitev in omogočajo varno vožnjo tudi preko manj osončenih delov in predorov.

Ker je počutje pri uporabi določene barve individualna stvar posameznika, lahko izbirate med drugimi barvami, nikakor pa se za vožnjo ne smete odločiti za močno zatemnjena očala 4. kategorije. Ta so namenjena le posebni uporabi (gore, ledeniki) in so za vožnjo pretemna, celo nevarna in zato zakonsko prepovedana.

Ali so polarizirana očala primerna za vožnjo

V sončnem vremenu se polarizirana sončna očala pri vožnji obnesejo odlično, saj odstranijo odseve od vodoravnih površin (npr. mokra cesta) in preprečujejo neprijetno bleščanje. Ker izboljšajo kontrastnost in poudarijo intenziteto barv, je vidno zaznavanje natančnejše in hitrejše, s tem pa je seveda hitrejši tudi reakcijski čas odziva na nepredvidljive situacije, kar je ključno za varnost v prometu.

Ker so polarizirana stekla običajno nekoliko manj zatemnjena kot klasična sončna očala, so tudi bolj primerna s stališča adaptacije očesa na osončene in osenčene dele, zato je vidni stres manjši. Priporočljiva je tudi izbira ustrezne barve, ki je načeloma stvar osebnega okusa, vendar se za vožnjo vseeno primarno priporoča bakreno rjavo barvo, ki je bolj kontrastna in s tem varnejša za uporabo v spremenljivih pogojih. Pri uporabi polariziranih očal za vožnjo je izredno pomembno, da je vid korigiran tudi pri manjših dioptrijah, saj nam že manjša dioptrija, v kombinaciji z navadnimi sončnimi stekli, onemogoča zadostno vidno ostrino.

Polarizirana sončna očala za vožnjo vam izdelamo z vašo dioptrijo, saj le tako v popolnosti dosežejo svoj namen. Če že imate ustrezna korekcijska očala, vam jih lahko nadgradimo s po meri izdelanim polariziranim sončnim nastavkom, ki je odlična in cenovno ugodna rešitev za dnevno vožnjo. Poleg sončnega klipa nudimo tudi polarizirana sončna očala, ki se nosijo preko navadnih očal.

V naši Optiki Oblak nudimo več tipov očal za vožnjo. Pri vseh očalih za vožnjo nudimo preverjeno kakovostna stekla in imamo na izbiro lahke udobne okvirje.

Vabljeni na posvet in nakup očal za vožnjo narejenih po meri.

Podarjamo vam 30 € za nakup novih očal

Vpišite vaš e-naslov in BREZPLAČNO vam bomo poslali BON ZA 30 €, ki ga lahko izkoristite pri nakupu novih očal iz naše ponudbe.

    *Bon za 30 € lahko v obliki popusta uporabite v poslovalnicah Optike Oblak ob nakupu sončnih očal, sončnih očal z dioptrijo, progresivnih očal ali drugih očal iz naše ponudbe v skupni vrednosti nad 100 €. Bona ni mogoče zamenjati za gotovino. Popusti se ne seštevajo. Veljavnost bona je 1 mesec od prenosa.

    Obiščite nas na Dalmatinovi 11 v centru Ljubljane