facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Adijeva tonična zenica

Adijeva tonična zenica, imenovana tudi Holmes-Adiejev sindrom, je nenavadna nevrološka motnja, kjer je sposobnost oženja zenice oslabljena, po navadi v enem očesu (čeprav obstaja verjetnost, da bo v 20-30% primerov s časoma prizadeto tudi drugo oko).

Bolezen povezujemo z izgubo nekaterih refleksov, npr. kolenskega refleksa. Po navadi se pojavi v srednjih letih, pogosteje pri ženskah kot pri moških. Vzrok je nepojasnjen, najverjetneje gre za okvaro živcev (nevropatijo), ko živci, ki nadzirajo delovanje zenice in refleksov, selektivno propadejo.

Nekateri menijo, da je za to odgovoren določen virus, drugi pa, da je bolezen “avtoimuna”, kar pomeni, da imunski sistem proizvaja protitelesa, ki napadajo te specifične živce. Bolnik ima občutek, da je svetloba za prizadeto oko premočna (zenica namreč s pomočjo oženja močnejši svetlobi zmanjšuje moč vdiranja svetlobe).

Zenica pomaga izostriti svetlobo v očesu, lahko pa so vključeni tudi živci, ki nadzirajo lečo v očesu, kar lahko privede do zamegljenega vida prizadetega očesa. Drugo oko po navadi ostane neprizadeto. Po nekem času se pacient privadi povečani zenici (stanje je običajno trajno, a ne napreduje) in tega sploh več ne zazna.

Drugi vzroki za pojav atonične zenice so še nevrosifilis, diabetesherpes zoster, arteritis celic velikank in alkoholizem. Če imate kakršne koli pomisleke glede vida ali zdravja oči, vam bomo v Optiki Oblak z veseljem pomagali.

Dr Emil Oblak, optometrist