facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Keratokonus

Keratokonus je motnja vida, ki se pojavi, ko zdrava okroglo oblikovana roženica (prednji del očesa) postane tanka in nepravilno stožčasto oblikovana. Nepravilna oblika prepreči svetlobi, ki vstopa v oko, da se pravilno usmeri na mrežnico, kar povzroči popačenje vida.

V zgodnjem obdobju keratoconus povzroči komaj zaznavno zamegljevanje in popačenost vida ter povečano občutljivost na bleščanje in svetlobo. Simptomi se običajno pojavijo v poznih najstniških ali poznih dvajsetih letih. Keratokonus lahko napreduje 10 do 20 let in se nato upočasni. Obolenje prizadene vsako oko drugače. Roženica se z napredovanjem keratokonusa bolj izboči, zato je vid vedno bolj popačen. V majhnem številu primerov bo roženica zatekla in povzročila nenadno in občutno zmanjšano sposobnost vida. Oteklina nastane, ko napor zaradi večanja izbokline na stožčasto oblikovani roženici povzroči manjšo razpoko. Oteklina lahko traja nekaj tednov ali mesecev, dokler se razpoka ne pozdravi in jo s časom zamenja brazgotinsko tkivo. Če pride do takšnega nenadnega zatekanja, vam optometrist lahko predpiše očesne kapljice, ki nudijo začasno olajšanje, vendar zdravil, ki bi preprečili napredovanje obolenja, ni.

Za korekcijo blage kratkovidnosti in astigmatizma, ki nastaneta kot posledica zgodnje faze keratokonusa, se lahko uporabijo očala ali mehke kontaktne leče. Z napredovanjem obolenja, ko se roženica še naprej tanjša in spreminja obliko, se predpišejo poltrde kontaktne leče, ki zadovoljivo popravijo vid. V večini primerov to zadostuje. Kontaktne leče lahko pazljivo predpiše le specialist, potrebni pa so tudi redni pregledi in menjava leč, da se doseže in ohrani oster vid.

V določenih primerih pa bo potrebna presaditev roženice. Vendar bodo za korekcijo vida kljub presaditvi roženice pogosto potrebna tudi očala ali kontaktne leče.

Dr Emil Oblak, optometrist