facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Entropij ali obračanje veke navznoter

Entropij je medicinski izraz, ki opisuje stanje, ko se spodnja veka in trepalnice obrnejo navznoter proti očesu. Koža na veki in trepalnice drgnejo ob roženico (prednji del očesa) in veznico (mukozna membrana, ki ščiti oko). Drgnjenje povzroča prekomerno solzenje, zlepljenost vek, mukozni izcedek, občutek tujka v očesu, razdraženost roženice in slabši vid, v nekaterih primerih je možna razjeda na roženici.

Večina primerov nastane zaradi staranja, ker prihaja do ohlapnosti tkiva veke. Nekateri primeri nastanejo kot posledica brazgotinjenja notranje površine očesne veke zaradi kemičnih ali toplotnih opeklin, vnetnih bolezni, na primer očesnega pemphigoida in alergijskih reakcij. Entropij se redko pojavi ob rojstvu, ko veki nista pravilno izoblikovani.

Entropij je treba kirurško popraviti, preden bi drgnjenje poškodovalo roženico in povzročilo okužbo ter brazgotine. Pred operacijo lahko oko zaščitimo tako, da spodnjo veko s posebnim lepilnim trakom zalepimo navzdol in uporabimo lubrifikante in mazila. V nekaterih primerih si lahko pomagamo tudi s šivi na spodnji veki, dokler se ne opravi operacije, ki ima bolj trajne učinke.

Operacija, ki odpravi navznoter obrnjeno spodnjo veko, je izvedena ambulantno pod lokalno anestezijo. V večini primerov bo zdravnik učvrstil veko in povezane dele. Po operaciji je oko pokrito čez noč, poleg tega pa se nanese še antibiotično mazilo, ki se ga uporablja teden dni. Ko se veke pozdravijo, oko ne boli več, prav tako pa ni več nevarnosti za nastanek barzgotin na roženici ali pojav okužb ter izgube vida.

Dr Emil Oblak, optometrist