facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Zaščita in nega oči v poletnem času

V poletnem času beležimo porast razbolelih, razdraženih in vnetih oči. Namreč, poleti se večina ljudi odpravi na morje ali dopustovanje ob jezero ali bazen. Ker so oči dlje časa izpostavljene vodi, se vnamejo in postanejo razdražene ter razbolene. Morje, zaradi soli, povzroča rdečino in suhe oči, ki srbijo in pečejo. Bazen, zaradi klora, prav tako povzroča suhe oči, draženje in praskanje v očeh, ter povzroča možnost infekcije očesa. Ob vodi in na vodi se oči pogosto soočajo tudi z vetrom. Le-ta draži oči in jih suši. Zato oči mencamo oz. manemo in se nam solzijo.

Dodatno na očesno stanje vpliva tudi izpostavljenost sončnim žarkom. Ko smo v vodi, radi pozabimo na očesno zaščito. Ko plavamo, ali ležimo na blazini v vodi, ali smo športno aktivni v plitvi vodi, neposredna izpostavljenost soncu, močno obremeni naše oči. Najprej bleščanje vode povzroči naprezanje oči in nato še neposreden vhod sončnih žarkov oči razdraži, suši in slepi. Prevelika izpostavljenost soncu škoduje tudi vidu, saj se začnejo pojavljati sence, pike in druge meglice. S takim meglenim vidom izgubimo operativnost in varnost pa tudi brezskrbno uživanje na dopustu.

Kombinacija izpostavljenosti neugodnim razmeram za oči, vodi očesno zdravje na mejo ali poruši očesni sistem. Kaj lahko storimo, da ohranimo očesno zdravje na poletnem dopustu, predstavljamo v sledečih izhodiščih; preventivi in kurativi. Ukrepi za očesno nego so različni, glede na simptome in stanje oči. S preventivnimi ukrepi in pripomočki zaščitimo oči pred dejavniki, kot so veter, sonce, prah, pesek/mivka in drugimi tujki, kot je pot, krema, morska sol ali klor iz bazena. S kurativnimi ukrepi pa zdravimo in negujemo oči pred že nastalimi očesnimi težavami, simptomi in obolenji, kot je očesni ječmensuhe oči in alergija.

Preventiva

Sončna očala

Še vedno najbolj učinkovita in priročna zaščita oči na poletnem dopustu so sončna očala. Le-ta nudijo popolno UV zaščito in v obliki ustreznega modela, ščitijo oči pred vetrom, prašnimi delci, soljo in klorom. Pomembno je, kakšna sončna očala izberemo. Svetujemo kakovostne materiale, ki ne rjavijo in so odporni na sol/klor in močne sončne žarke. Prav tako priporočamo, da izberete očalna stekla, ki so ustrezna vašim očem in vidu. V kolikor imate dioptrijo, svetujemo, da si priskrbite sončna očala z dioptrijo.

Toplo vabljeni v Optiki Oblak, optika in optometrist vam bodo svetovali izbrati za vas najustreznejša sončna očala.

Naglavno pokrivalo

Poleg sončnih očal, svetujemo tudi zaščito oči s kapo ali klobukom. Intenziteta sonca ob vodi in na vodi zahteva dodatno razbremenitev oči, ki jo enostavno dosežemo z nošenjem naglavnika. Dodatna senca, ki jo naredimo s kapo ali klobukom blagodejna vpliva na naše oči in glavo, ki je zaščitena pred močnim soncem in je zato manj dovzetna za glavobol, težkost in utrujenost.

Plavalna očala in potapljaška maska

Poletni dopust na morju, jezeru ali bazenu je aktivne narave, še posebej za otroke, ki v plitvi vodi čofotajo in se igrajo. Četudi se ne potapljajo, so oči v neprestanem stiku z vodo in soljo ali klorom. Da ne bi prihajalo do očesnih obolenj in razdraženosti, svetujemo zaščito oči s plavalnimi očali. V kolikor ima otrok dioptrijo, za veselo in varno igro priporočamo vgradnjo dioptrije v plavalna očala.

Enako velja za aktivne potapljače; če se potapljate, ne naprezajte oči direktno pod vodo in se ne spuščajte v globine brez zaščitne opreme. Če dolgo časa gledamo pod vodo, se oči močno izsušijo, kar pripelje do bolečine, srbečine in razdraženosti ter meglenega vida. V kolikor imate dioptrijo, poskrbite za dobro vidno polje tudi pod vodo in si tako omogočite užitke v čistih pogledih in hkrati s širokim in jasnim vidnim poljem poskrbite za varnost pod vodo.

Senca

V vročih dneh očem prija senca. Priporočamo naravno senco pod drevesom ali brajdo. Senčnik sicer nudi zaščito, a prepušča vročino, ki pa škodi očem. V senci, še posebej med 12:00 – 15:00 uro, zaščitite oči s sončnimi očali in naglavnim pokrivalom ter zaščitite predel oči z ustrezno sončno kremo. Vredu je, če je mogoče, da se ob teh urah umaknete iz plaže ali bazena in preživite čas na vodi ali ob vodi v jutranjem in večernem času.

Počitek

Poletni čas je enkratna priložnost, da spočijemo telo, um in oči. Tekom leta v današnji dobi in delavnikih, predvsem delajo oči, ki mnogokrat pridejo do stopnje izgorelosti. Po praksi vemo, da se na dopustu, ko se oči razbremenijo, popravi vid in splošno počutje. Svetujemo, da na dopustu odmaknete digitalne naprave in raje gledate v daljino in naravo, občudujete morje/vodo, nebo in okolico. Čim dlje glejte brez fokusa, kolikor daleč seže pogled. A pazite, da ne gledate direktno v sonce.

Hidracija

Dehidracija telesa vpliva tudi na stanje oči, saj dehidriranost otežuje tvorjenje solz, ki so izrednega pomena za očesno vitalnost in dober vid. V poletnem času zato priporočamo dodatno pitje vode, da oči ohranijo primerno navlaženost. Da bo telo najbolje absorbiralo potrebno tekočino, pijte čisto kakovostno vodo sobne temperature.

Umivanje oči in rok

Poletne aktivnosti in vroče sonce zahtevajo primerno zaščito, kamor sodi tudi sončna krema. Po nanosu sončne kreme velikokrat ne umijemo rok, posebej na plaži, taborjenju ali kampiranju, ko čista voda ni v neposredni bližini. Ker se oči neprestano dotikamo, kremo vnesemo v oči, kar povzroči solzenje in draženje. Poleti se tudi veliko znojimo, ali iz čela ali rok, in pot pride v stik z očmi. Ker je pot slan, razdraži oči, jih suši in povzroča srbenje ali solzenje. Na rokah pa redno puščamo tudi morsko sol ali klor iz bazena, kar skozi nezavedno dotikanje očesa, vnesemo v oko, ki povzroči razdraženost očesa, ali celo pripelje do alergij in drugih očesnih obolenj.

Zato svetujemo redno umivanje rok, večkrat tekom dneva. Posebej, ko pridemo iz vode in ko se namažemo s sončno kremo ali oljem. Če ste nagnjeni k znojenju, potem imejte pri sebi čisto brisačko in vodo za spiranje potu.

Močno priporočamo tudi splakovanje očesa z mlačno vodo zjutraj, čez dan in zvečer. Tako hitro in enostavno očistimo oko in speremo (sončne) kreme, znoj, sol, klor in druge delce iz oči.

Kontaktne leče

Različni dejavniki, kot je voda oz. pljuski vode, mivka, klor in morska sol, v času poletnega dopusta lahko vplivajo na udobje in očesno zdravje. Posebej, če nosimo kontaktne leče. Sodobne kontaktne leče so sicer zelo zanesljive, kakovostne in prijazne očem a v opisanih pogojih lahko pripeljejo do težav. S kontaktnimi lečami dodatno tvegamo sindrom suhih oči, kar občutimo kot praskanje, srbenje in pritisk v očeh. Oči pogosto pordečijo in zatrdijo. Zato v času poletnega dopusta priporočamo odstranitev kontaktnih leč, ki jih nadomestite s korekcijskimi in sončnimi očali z dioptrijo.

V kolikor pa ne gre brez kontaktnih leč, v času dopusta svetujemo uporabo dnevnih kontaktnih leč. Le-te zaradi enkratne uporabe zmanjšujejo bakterijska in alergijska tveganja, ne potrebujejo dnevnega čiščenja in shranjevanja, ter v primeru izgube, hitro nadomestimo izgubljeno z novo enodnevno lečo.

Kurativa

Zdravljenje suhih oči in očesnega ječmena

Topla preveza

S toplo prevezo lajšamo draženje v očeh, simptome suhega očesa, kot je solzenje, pekočina in kljuvanje v očeh ter nastanek očesnega ječmena, ki nastane kot posledica zamašitve izvodila žleze na robu očesne veke. Težava omenjenih suhih oči in očesnega ječmena je sesirjenost lipidov v vekah. Topla preveza spodbudi izločanje olj iz žlez na vekah, ki topi sesirjene lipide, ki blokirajo izvodila. S pomočjo segrevanja vek se sesirjeno stanje spremeni v tekoče in s tem vzpostavi sistem za normalno izhlapevanje solznega filma.

Uporaba tople preveze je hitra in enostavna rešitev. Na zaprte veke položimo toplo prevezo od 7 do 10 minut. Postopek ponavljamo 2x dnevno, zaporedoma 14 dni. Po tem času postopek izvajamo 1x dnevno in nekajkrat na teden, vse do odprave simptomov. Za polno učinkovitost tretmaja s toplo prevezo, svetujemo še redno masažo vek.

Topla preveza preverjene kakovosti je na voljo v Optiki Oblak in spletni trgovini.

Masaža vek

Z masažo vek poskrbimo za obnovo lipidov, saj z masiranjem odstranimo stopljene lipide iz žlez v vekah (ki smo jih stopili s pomočjo tople preveze) in s tem omogočimo ponovno polnjenje žlez z zdravimi lipidi. Masažo vedno izvajamo na zaprtih vekah s čistim prstom. Masiramo z nežnimi pritiski z blazinico na kazalcu ali sredincu. Pazimo, da masaža ne postane neudobna.

Masažo izvajamo na zgornji in spodnji veki. Pri masaži zgornje veke s prstom drsimo od zgoraj navzdol; od obrvi do izrastišča trepalnic. Pri masaži spodnje veke pa s prstom drsimo navzgor proti izrastišču treplanic. Za eno čiščenje, torej en tretma, ki ga opravimo skupaj s topolo prevezo, postopek masaže vek ponovimo 3-4 krat. Po končani masaži odstranimo še izločke, ki so prišli iz očesa. Uporabimo čisti robček ali čistilne krpice za veke.

Vlažilni obkladki

Sindrom suhih oči in očesnega ječmena lajšamo in zdravimo tudi z vlažilnimi obkladki. Uporabimo vato ali gazo ali čisto krpico, ki jo imamo pri roki in jo namočimo v toplo vodo ter jo polagamo na veke. Ko se voda ohladi z njo še izperemo oči. S toplimi vlažilnimi obkladki poskrbimo za vlaženje oči in poskrbimo za viskoznost lipidov v očesnih žlezah. Tretma ponavljamo večkrat tekom dneva, vse dokler ne izginejo simptomi. V času zdravljenja skrbimo, da oko nima ličil, krem in drugih dodatkov.

Učinkovito je tudi izpiranje očesa s smetlikinim čajem. Še topel a ne vroč čaj iz smetlike z obkladki polagamo na zaprte veke. Postopek ponavljamo približno 10 minut, dokler se čaj ohladi. Nato s čajem še izperemo oči. Po tretmaju počivamo in ne naprezamo oči.

Zdravljenje utrujenih, zabuhlih in oteklih, srbečih, bolečih in alergičnih oči

Hladna preveza

S hladno prevezo pomirjamo oči in predel okoli oči.  Ohlajena preveza se uporablja za blažitev težav pri senenem nahodu, alergijah in vnetju, utrujenih in srbečih očeh in glavobolih zaradi sinuzitisa ali migrenah. Hladna preveza je enostavna za uporabo. Ohlajeno prevezo damo na oči in jo imamo na očeh dokler nam je prijetno oz. se ne segreje na sobno temperaturo. Povprečno tretma traja med 10-20 minut. Prevezo uporabljamo po potrebi, glede na simptome. Na primer, pri oteklih očeh postopek hlajenja ponavljamo na 2 uri po 20 minut, 3 dni zaporedoma. Za očesne alergije pa uporabljamo hladilno prevezo po potrebi za simptomatsko lajšanje.

Vlažilni obkladki in izpiranje očesa

Pri oteklini, alergiji, utrujenih in srbečih očeh svetujemo redno izpiranje očesa. Hladna voda, brez dodatkov, je najboljša za izpiranje in vlaženje oči. Pazimo, da voda ni ledena. Tekom dneva večkrat speremo oči in jih obložimo z vlažilnim obkladkom. V času zdravljenja skrbimo, da oko nima ličil, krem in drugih dodatkov.

Kapljice za oči

Če simptomi ne izginejo oz. se umirijo, očesu lahko dodamo tudi vlažilne kapljice. Glede na stanje razbolenih oči obstajajo različne kapljice za oči, za lajšanje simptomov alergije, klora, plavanja in srbečice. Obiščite očesnega strokovnjaka, ki bo pogledal vaše stanje oči in glede na rezultat predpisal ustrezno zdravljenje.

Pri nas lahko hkrati opravite temeljit očesni pregled in dobite očesne kapljice preverjene kakovosti. 

Kapljice za oči

V kolikor se simptomi suhih oči ali očesnega ječmena ne zmanjšajo ali izvenijo, lahko uporabite namenske kapljice za oči. Oglasite se pri očesnem strokovnjaku, ki vam bo temeljito pregledal očesno stanje in predpisal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje antibiotike ali preverjene kapljice za suhe oči.

Zapomniti si moramo, da se oko najbolje zdravi samo, če mu le damo pogoje za zdravljenje! V primeru vnetih oči, očesnega ječmena ali zabuhlosti očesa in veke, pustitimo očem čas, da počivajo. To pomeni, da v času zdravljenja NE uporabljamo pametnega telefona, tablic, računalnika, televizije in ne beremo. Prav tako se ne kopamo, da ne pride do stika s soljo (morje) ali klorom (bazen) in nismo izpostavljeni direktnemu soncu. Četudi se zdi počitek na plaži pod drevesom ali senčnikom primerno okolje za zdravljenje očesa, ga odsvetujemo, saj zaradi vetra, prašnih delcev in suhega/vročega zraka tvegamo dodatno poslabšanje razdraženega očesa. Če se vam na dopustu razboli oko, priporočamo ležanje, izpiranje očesa in počitek v notranjih prostorih, 2-3 dni, toliko, da oko vzpostavi proces zdravljenja in se začne samozdraviti. V kolikor pa se stanje ne izboljša, obiščite najbližjega očesnega strokovnjaka.