Vid po 60. letu


Vid po 60. letu


Vid za življenje

 

Škoda bi bilo, če bi slabši vid pomenil, da pri različnih stvareh v življenju ne morete v celoti uživati ravno zdaj, ko imate več časa za hobije, različne aktivnosti, družino in prijatelje. Čeprav se bo vaš vid verjetno spreminjal kot del naravnega procesa staranja, boste s pomočjo rednih pregledov, prijaznega nasveta in ustreznih očal obdržali najboljšo možno kakovost vašega vida. Pregledi oči so hitri in preprosti, poleg tega nudimo veliko različnih bifokalnih in multifokalnih stekel, ki bodo zadostila vsem vašim potrebam.


Redni pregledi so ključnega pomena


S staranjem naše oči postanejo bolj dojemljive za različne težave. Z rednim obiski pri vašem optometristu boste pripomogli k pravočasnemu odkrivanju teh stanj. Če boste čakali, da težava postane vidna, bo lahko že prepozno.Siva mrena


Po 60. letu so sive mrene zelo pogoste (katarakta). Leča v očesu postane motna, vid se zamegli in, če je ne zdravimo, lahko pripelje do izgube vida. Na začetku bolezni se pojavi kratkovidnost in zmanjšano zaznavanje modrih odtenkov. Operacija je najbolj učinkovit način za povrnitev vida.


Po operaciji sive mrene oko postane občutljivo na svetlobo, posebej bleščanje. V naši Optiki Oblak nudimo posebna očala, ki ustavljajo bleščanje in z ustrezno očalno lečo blagodejno vplivajo na oči in vid. Vprašajte za paket OPTiSS ViTA. Izdelek je 100% slovenski in ima v steklo vstavljen antirefleks proti bleščanju in UV zaščito.


Diabetična retinopatija


Diabetes lahko povzroči, da majhne krvne žilice začnejo puščati ali pokati in s tem poslabšajo vid, v vidnem polju pa puščajo temne pike. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko pomenita preprečitev izgube vida.


Motnjave


Majhne ťpikeŤ ali ťpackeŤ v vidnem polju so običajno nenevarni skupki celic v steklovini in občasno sami od sebe izginejo ali se premaknejo na lokacijo kjer so manj moteči. Če ne izginejo sami od sebe, so lahko pokazatelj kakšnega drugega stanja, zato vedno priporočamo redne okulistične preglede.


Glavkom


Glavkom ali zelena mrena je bolezen optičnega živca. Glavkom lahko nastane kot posledica povišaneg očesnega pritiska, ki poškoduje vidni živec. Izguba v vidnem polju je običajno postopna in počasna in jo pacient sam opazi samo takrat, ko je že v zelo napredovanem stanju. Povrnitev izgubljenega vida ni možna, zato je pravočasna diagnoza izjemno pomembna. Zdravljenje poteka preprosto z očesnimi kapljicami ali z manjšim operativnim posegom.


Degeneracija rumene pege


Pri starejših ljudeh se rumena pega (središče na mrežnici, ki se uporablja za gledanje majhnih stvari) stanjša in občasno zakrvavi. Degeneracija makule vodi v popačenje in celo do izgube centralnega vida. Pacient ima lahko tudi težave s prepoznavanjem barv. Periferni vid sicer ni okvarjen, izguba centralnega vida pa je zelo resna, zato je zgodnje odkrivanje in zdravljenje zelo pomembno.


Dr Emil Oblak, optometristNaročilo na očesni pregledSorodni članki:

- Zakaj je pregled oči pomemben

- Vaje za oči

- Očesne bolezni

- Kaj povzroča zamegljen vid