facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Otroci in kontaktne leče

Starši zdravnike pogosto sprašujejo, kakšna je starost, ko lahko začnejo nositi kontaktne leče. Bolj kot starost sta pomembni otrokova zrelost in odgovornost pri ravnanju z lečami. Če razmišljate, ali je vaš otrok zrel za kontaktne leče, samo poglejte njegov odnos do vsakodnevnih odgovornosti.

Fizično otrokovo oko sprejme leče že v prvih šestih mesecih po rojstvu. Otroci so po naravi idealni uporabniki kontaktnih leč, ker nimajo težav s suhimi očmi in drugih težav, ki so povezane s tem (za razliko od odraslih).

Otroci med 8. in 11. letom starosti nimajo težav pri ravnanju z lečami. V večini primerov začnemo z dnevnimi lečami za enkratno uporabo, saj ne potrebujejo nege in čiščenja. Vsak dan odpremo nov par kontaktnih leč, jih nosimo cel dan in jih po uporabi odvržemo direktno v smeti. S tem preprečimo okužbo leč v primeru slabe higiene ali nevestnosti pri čiščenju leč.

Kontaktne leče za šport

Za otroke, ki so aktivni v športu, leče nudijo veliko prednosti v primerjavi z uporabo očal.

Ko otroci nosijo očala pri športu, nas vedno skrbi, da bi jih poškodovali. Tudi če so narejeni iz neuničljivih materialov, se stekla še vedno lahko popraskajo ali orosijo. Kontaktne leče odpravijo vse težave in prinašajo še druge prednosti, kot je neoviran pogled igralnega prostora, kar izboljša stranski vid in odziv pri igri. Leče vedno ležijo na centru očesa, ne glede na smer pogleda, tudi pri teku in skokih so vedno na svojem mestu.

Izboljšanje samozavesti z lečami

Veliko mladostnikov je obremenjenih zaradi videza z očali. Kontaktne leče lahko izboljšajo mladostnikovo percepcijo o sebi in okrepijo samozavest.

Pomembno je, da otrokom razložimo, da so leče dodatek k očalom, ne nadomestilo. V primeru, da se  otrok na njih ne privadi, preide nazaj na očala. Z lečami pa lahko ponovno začne kadarkoli v prihodnosti.

POGOSTA VPRAŠANJA STARŠEV IN ODGOVORI

So kontaktne leče varne za otroke?

Nova generacija mehkih silikonskih hidrogelnih  leč je zelo varna za otroke. Na očesu ne povzročajo sprememb, pretok kisika je podoben, kot bi bili brez leč, in oči ostanejo zdrave kot pred začetkom uporabe. Na trg so prvič prišle leta 1998, od tega leta jih tudi sam redno predpisujem z dobrimi rezultati.

Spanje z lečami pa odsvetujem, saj se zelo poveča možnost infekcije roženice.

Kdaj otrok lahko prvič poizkusi leče?

Točnega pravila ni, v praksi od 12 leta naprej ni težav. Pri mlajših od 12 let pa je treba presoditi glede na vrsto dioptrije in okoliščine posameznika. Ko sem delal na očesnem oddelku (Stirling Eye Hospital na Škotskem), smo imeli najmlajše uporabnike že od šestih mesecev naprej. To so bili primeri, ko so imeli dojenčki velike dioptrijske razlike med očesi. Desno oko je, na primer imelo -10, levo pa -1, pri takih razlikah očal ni možno uporabiti, če pa uporabljamo samo eno kontktno lečko -9 v desnem očesu, se globinski vid lahko razvije normalno.

Če leče nosimo preveč ur, ali lahko škodujejo očem?

Otrokom predpisujemo samo novo generacijo leč iz silikon-hidgrogelnega materiala, ki ne povzročajo neovaskularizacije roženice, tudi če jih otrok nosi po 12 ur na dan 7 dni v tednu. Je pa treba paziti, ker se na trgu še vedno prodaja stara generacija hidrogelnih leč, ki lahko povzročijo nepopravljivo škodo na očesu. Dodatno je pomembno, da ima otrok redne kontrole za leče na 3, 6 ali 12 mesecev, odvisno od posameznikovega primera. Nujna pa je vsaj letna kontrola za leče.

Zakaj kljub visoki kakovosti kontaktnih leč, še vedno prihaja do težav?

Večina težav nastane zaradi neupoštevanja higiene umivanja rok. Drugi vzrok pa je uporaba leč po preteklem roku uporabe. S tem  uporabnik umetno podaljša življensko dobo leč in na letni ravni lahko prihrani nekje med 50 in 100 evrov. Prihranek je velik, v kolikor ni komplikacij. Na tem področju so otroci najbolj vestni uporabniki in se držijo navodil, največ težav imamo ravno pri starejših uporabnikih, ki ne upoštevajo navodil. Ko se otrok ne drži pravil, mu odvzamemo leče oziroma prekinemo oskrbo. Pri odraslih to ni možno.

So leče nadomestilo za očala?

Leče niso nadomestilo za očala, ampak dopolnilo. Pri novi generaciji mehkih kontaktnih leč ni potrebno fizično privajanje, kot je bilo to pri trdih in poltrdih lečah. Tudi če jih ne nosimo eno leto, jih lahko kadarkoli vstavimo v oko in nosimo cel dan. Ravno zaradi tega so postale dopolnilo k očalom. Ko si želimo opravljati dejavnosti, kjer nas očala ovirajo, uporabljamo leče. Po končani dejavnosti si jih odstranimo in nadaljujemoz očali. Ravno zaradi tega se je število uporabnikov v zadnjih letih povečalo in velik del uporabnikov očal vsaj občasno uporablja leče. Danes ni več vprašanje, ali smo primerni za mehke leče, ampak koliko ur jih lahko nosimo udobno. Ljudje, ki imajo bolj suhe oči, morajo omejiti uporabo na manj ur, kar je pri večini športov zadostno, ostali pa jih lahko nosijo od jutra do večera.

Pomembno za zdrave oči

1. Spoštujmo rok uporabe leč.

2. Higiena.

3. V primeru rdečih oči ne nosimo leč.

4. Redni pregledi vsaj enkrat letno.

Dr Emil Oblak, optometrist