facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Oči in vid pri otroku

Očesno zdravje otrok je pogosto spregledano področje, ki pa lahko močno vpliva na razvoj in uspeh otroka. Mali in veliki otroci nimajo primerjave vida, zato redko sami od sebe povedo, da imajo težave z vidom. Posebej v začetnih letih, ko otroci še ne berejo, očesnih motnjav otroci sami ne zaznajo. S kakršnim vidom se otroci rodijo, takšnega imajo za merilo, tudi v kasnejših letih odraščanja. Na primer, če otrok ne vidi na daleč in se mu že od začetnih dni pojavlja megleni vid, otrok sam od sebe ne razume in ve, da je kratkoviden in da je lahko zamegljeni vid odstranjen z očali. Zato je toliko bolj pomembno, da starši aktivno spremljajo otrokov razvoj, ki je vezan na oči in vid ter se z otrokom pogovarjajo in raziskujejo kako vidi in zaznava predmete in okolico.

Očesna stanja se pri otroku odražajo tudi vidno; na primer, otroci z dioptrijo ali drugo očesno motnjo, imajo velikokrat motorične težave, so “štorasti”, se ne znajdejo v prostoru in ko pridejo v šolska leta, neradi berejo, se izogibajo bralnim/vizualnim aktivnostim in se težko zberejo. Velikokrat nam starši povedo, da so pripeljali otroka na očesni pregled, ker opažajo, da si otrok menca oči, ima pogosto rdeče oči, veliko mežika in veliko zapira oči in se zraven kremži ali očem približuje predmet opazovanja, kot je ekran ali knjiga. Če pozorno spremljamo otroka pri vsakodnevnih aktivnostih in opažamo omenjena odstopanja, potem svetujemo, da se otroka pripelje na temeljit očesni pregled.

Poleg rednih očesnih pregledov je zelo pomembna očesna higiena. Če otroka naučimo v zgodnjih letih pravilne očesne nege, mu damo zdravo in koristno popotnico za življenje. Kot pri odraslih, svetujemo tudi pri otrocih jutranje in večerno izpiranje očesa s hladno vodo, da speremo iz oči zaspančke in druge prašne delce oz. tujke. Tekom dneva poskrbimo, da otrok ni izpostavljen klimi in prepihu, da ne prihaja do vnetih oči. V škodljivih pogojih pa otroku vedno zaščitimo oči; na primer na soncu s sončnimi očali, pri igranju na računalnik, pametni telefon ali tablico, zaščitimo oči pred umetno modro svetlobo z računalniškimi očali, pri športnih aktivnostih z žogo pa otroku priskrbimo športna zaščitna očala ali pri vodnih aktivnostih zaščitimo oči s plavalnimi očali in masko.

S preventivno oskrbo ne poskrbimo le za očesno zdravje, ampak širše pripomoremo k celovitemu in uspešnemu razvoju otroka. Otroci, ki so očesno zdravi z ostrim vidom in širokim vidnim zaznavanjem, lažje in hitreje prosperirajo, nimajo učnih in gibalnih težav, so kognitivno spretni in so zato bolj samozavestni. Naše oči in vidno zaznavanje močno pogojujejo naše življenje, saj kot dobro vidimo, toliko dobro razmišljamo in oblikujemo svojo samopodobo. Zato bolje kot vidimo, bolje razumemo svet in ljudi okrog sebe, smo spretni pri delu in aktivnostih ter imamo posledično zdravo samopodobo, ki pa je odločila pri razvoju kariere in odnosov. Zato svetujemo staršem, da aktivno spremljajo razvoj otroka in njegovega vidnega zaznavanja, in si v primeru znakov drugačnosti ne zatiskajo oči in raje poiščejo strokovno pomoč. Prvi korak je temeljit pregled oči in vida brez očesnih kapljic. V kolikor se zgodi, da se po očesnem pregledu še vedno pojavljajo iste težave, poiščite drugo mnenje. Verjemite otroku in sebi, kar vidite, in v primeru vidnih težav obiščite očesnega strokovnjaka.

Temeljit in otrokom prilagojen očesni pregled izvajamo tudi v Optiki Oblak. Naš optometrist dr. Emil Oblak je seznanjen z najnovejšimi okulističnimi praksami, ki jih uspešno izvaja pri očesnih pregledih za otroke. Pripeljite otroka na varen in strokoven očesni pregled.