Kontaktne leče


Kontaktne leče so na videz preprost neopazni prosojni medij, ki posamezniku omogoča, da vidi brez očal. Napredek pri izdelavi je dal kontaktnim lečam povsem nov pomen in dandanes lahko uspešno nosi kontaktne leče skoraj vsak.


Čudež moderne tehnologije, kot pravimo lečam, zaradi novih oblik in materialov omogoča lažjo in bolj udobno uporabo. Kakovostni in učinkoviti so tudi izdelki za čiščenje in nego kontaktnih leč.


V Optiki Oblak vam ponujamo celostno storitev na področju kontaktnih leč. Po posvetu z optometristom se lahko odločite za mesečne, tedenske ali dnevne kontaktne leče. Pri nas najdete predvsem novo generacijo leč iz silikonskega hidrogela, večje in manjše stekleničke s tekočino, leče različnih premerov, izdelane po meri ali iz zaloge, poltrde, torične ali kontaktne leče za posebej določena bolezenska stanja očesa.Zakaj nositi kontaktne leče?


Vstavljanje kontaktne leče v okoKontaktne leče so enkratno nadomestilo korekcijskim očalom. So nevidne in udobne za nošenje. So izjemno lahke in enostavne za uporabo. S kontaktnimi lečami smo lahko vedno športno aktivni in nimamo težav na primer pri nošenju čelade. Zaradi nevidnosti so kontaktne leče velikokrat tudi pozitivna izbira za dvig samozavesti.

Optični razlogi za nošenje kontaktnih leč


Korekcija vida s kontaktnimi lečami za nepravovidno osebo pomeni, da se optično kar najbolje izenači s pravovidno osebo. Zakaj?

 

  • Leče so nameščene neposredno na oko, zato ni razlike v zaznavi velikosti slike na mrežnici,

  • leča se premika z očesom, zato omogoča boljše zorno in vidno polje,

  • pri uporabi kontaktnih leč uporabljamo le njen sredinski del, zato je preslikava optimalna in brez stranskih popačenj, kot pri gledanju skozi očalno lečo.


V nekaterih primerih lahko kontaktne leče bistveno bolje popravijo vid kot očala, zato jih uporabimo kot primarno rešitev. Prvi primer je nepravilna deformacija roženice, kjer v kombinaciji s trdo kontaktno lečo in solzim filmom umetno ustvarimo pravilno oblikovanost in s tem popravimo vidno ostrino. Najbolj pogosta deformacija roženice je keratokonus, kjer se roženica v centru nepravilno izboči v obliki stožca. To privede do znatno povečane kratkovidnosti in pojava nepravilnega astigmatizma, kar lahko zadovoljivo rešimo le z uporabo trdih kontaktnih leč.


O anisometropiji govorimo, ko imata očesi različno refrakcijsko vrednost (razliko v dioptriji večjo od 3 dioptrije). Pri korekciji anisometropije z očalnimi stekli nastanejo težave zaradi različno velikega zornega in vidnega polja; težave binokularnega vida (združitve slike) ter pojav aniseikonije (različna zaznava velikosti slike na mrežnici). Tudi v tem primeru je korekcija z lečami primernejša, saj odpravi navedene negativne učinke.


Kontaktna lečaIzrazito prednost imajo kontaktne leče tudi pri večji kratkovidnosti (miopiji) in daljnovidnosti (hipermetropiji). Pri močni kratkovidnosti pride pri korekciji z očali do velikega pomanjšanja slike na mrežnici v primerjavi s kontaktnimi lečami, zakar dosežemo bistveno slabšo vidno ostrino. Pri uporabi kontaktnih leč pa se oseba z močno kratkovidnostjo najbolj približa pravovidni osebi. Pri močni daljnovidnosti s kontaktnimi lečami dosežemo boljše vidno polje in lažjo akomodacijo ter konvergenco za bližinsko gledanje.


Estetski razlogi za nošenje kontaktnih leč


Za nekatere ljudi predstavljajo leče zgolj estetsko prednost, saj se z očali ne počutijo dobro, tako da ima za njih možnost uporabe kontaktnih leč velik psihološki učinek. Iz estetskih razlogov jih uporabljamo tudi pri poškodbah šarenice, kjer z barvno lečo izboljšamo estetski izgled očesa.


Poklic in prosti čas


Kontaktne leče nepravovidnim ljudem omogočajo, da se lahko bolje ukvarjajo s poklicno ali prostočasno dejavnostjo, saj v marsikateri situaciji pomenijo izrazito prednost pred očali. Nepogrešljive so za profesionalne športnike, pri katerih uporaba očal bistveno zmanjša njihovo učinkovitost ali pa jim celo predstavlja določeno nevarnost (igre z žogo). Širina vidnega polja je pri nekaterih športih ključna, zato jih redno uporabljajo tako profesionalci kot rekreativci. Ker se oči z lečami ne solzijo, so izjemno uporabne za kuharje in kirurge v operacijskih dvoranah; nepogrešljive pa so tudi v poklicih, kjer prehajamo iz hladnega v toplo delovno okolje - delo v hladilnicah, gostinstvu, saj se kontaktne leče ne orosijo kot korekcijska očala.Vabljeni v našo optiko na posvet in temeljit očesni pregled. V kolikor ste prvi uporabnik kontaknih leč, se naročite na uvajanje, kjer vas bo naša medicinska sestra naučila pravilne rabe kontaktnih leč.


Naročilo na očesni pregled


Članki o kontaktnih lečah in tekočinah: