Kontaktne leče in koronavirus


External link opens in new tab or windowKontaktne leče in koronavirus

External link opens in new tab or windowOktal pharma - poslovni partner in dobavitelj kontaktnih leč Johnson&Johnson, ACUVUE - je pripravilo koristne informacije glede uporabe kontaktnih leč v času koronavirusa.


Preberite vsebino ali si naložite External link opens in new tab or windowletak (klikni).

5 dejstev, povezanih s pandemijo COVID-19, ki jih morate vedeti


1. Kontaktne leče lahko nosite tudi v prihodnje

V tem trenutku ne obstaja nikakršen znanstveni dokaz, da je nevarnost za okužbo s COVID-19 večja pri uporabnikih kontaktnih leč kot pri ljudeh, ki nosijo očala. Če imate kakršnokoli vprašanje, se za odgovor obrnite na svojega strokovnjaka za oči.


2. Ustrezne higienske navade so ključnega pomena

Ob temeljitem umivanju in sušenju rok, so bistvenega pomena tudi pravilno nošenje in ustrezna nega kontaktnih leč, ustrezna higiena posodic za shranjevanje leč ter redno čiščenje očal z milom in vodo. Te navade ohranjajo vaše zdravje in zmanjšajo možnost potrebe po obisku zdravnika ali bolnišnice.


3. Običajna očala ne zagotavljajo zaščite


Ni nikakršnih znanstvenih dokazov, ki bi podprli govorice o tem, da običajna očala ščitijo pred COVID-19. Stališče podpira Center za obvladovanje in preprečevanje bolezni ZDA.


4. Ne dotikajte se obraza z neumitimi rokami


V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije in Centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni ZDA se ne glede na to ali nosite kontaktne leče, očala ali nič od navedenega, z neumitimi rokami ne dotikajte nosu, ust in oči.


5. Če ste bolni, začasno prenehajte z uporabo kontaktnih leč

Če ste bolni, je priporočljivo, da nekaj časa namesto kontaktnih leč uporabljate očala. Po popolnem okrevanju lahko ponovno nadaljujete z nošenjem svežega para kontaktnih leč, ki jih shranjujte v novi posodici za shranjevanje leč.* Vsebina je pripravljena na podlagi rezultatov raziskav petih uglednih strokovnjakov za oči, ki uporabnikom podajajo jasne nasvete, povezane z nošenjem kontaktnih leč. ** Jones L, Walsh K et al. The COVID-19 pandemic: Important considerations for contact lens practitioners. Contact Lens Anterior Eye. 2020. V tisku. https://doi.org/10.1016/j.clae.2020.03.012V kolikor opažate spremebe v očeh ali potrebujete očesni pregled, ne odlašajte z obiskom pri našem optometristu dr. Emilu Oblaku. Pri nas dobite tudi kontaktne leče in tekočine preverjene kakovosti.Naročilo na očesni pregledSorodni članki:

- Higiena oči

- Zaščitna očala

- Navodila za uporabo kontaktnih leč

- Težave pri uporabi kontaktnih leč

- Pregled oči in vida za kontaktne leče