facebook tool img

Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

v Ljubljani

Dojenčki in malčki

Dojenčkov prvi pregled oči

Dober vid je pri otrocih nadvse pomemben, saj se večino stvari naučijo prav z gledanjem. Zato ni nikoli prezgodaj za nego oči vašega otroka. Veliko dojenčkov in predšolskih otrok ima redne preglede oči, ki so del rutinskih razvojnih pregledov. Ti pregledi so neprecenljivi, a niso tako temeljiti kot popoln pregled oči, ki ga opravi izkušeni optometrist.

Po rojstvu pediater že v porodnišnici preveri vid dojenčka. Težave z vidom novorojenčka so zelo redke. Vid novorojenčka predstavlja 75 % vida odraslega človeka, ki se dokončno razvije v prvih dveh letih življenja.

Testi za malčke

Priporočamo, da otrok prvi pregled za oči opravi pri starosti približno treh let. Učne težave so včasih lahko posledica neodpravljenih težav z vidom, zato je zelo pomembno, da se jih čim prej zazna, saj so možnosti za odpravo težav kasneje veliko večje.

Test, ki ga izvajamo v Optiki Oblak, je zelo prijazen in zanimiv za otroke vseh starosti.

Kontrola vida

Vedeti morate, da je pregled za oči popolnoma neboleč in otroku ni treba znati brati. Najprej vas bo optometrist povprašal o morebitnih družinskih težavah z vidom in ali ima otrok kakšne težave pri igranju, gledanju slik ali opazovanju majhnih predmetov. Nato bo opravil nekaj testov, primernih za otroke, na koncu pa vam bo predstavil končne rezultate.

Dr Emil Oblak, optometrist